Aloitin vuoden 2008 muuttamalla elämäntapojani terveellisempään suuntaan, sillä tavoitteenani oli tiputtaa painoani 5 kiloa etelänmatkaamme mennessä. Aikaa oli kuitenkin vain melko tarkalleen kuukausi, mutta onnistuin kuin onnistuinkin pääsemään sentään kilon päähän tavoitteestani. Myöhemmin sain pudotettua viimeisenkin kilon pois, ja kahden kuukauden kuluttua olinkin tiputtanut 6 kiloa lähtötilanteestani! Pääsin siis lopulta tavoitteeseeni ja jopa ylitinkin sen, josta olin ja olen parantumattomana herkuttelijana enemmän kuin yllättynyt.

Tällä hetkellä olen melko tyytyväinen painooni, mutta ollakseni täysin tyytyväinen kroppaani, saisi vielä toiset viisi kiloa karista pois. Tarkoituksena olisi myös saada ne pysymään poissa, jottei tarvitsisi jatkuvasti jojoilla painon kanssa. Päätökseeni ruokatottumusten muutoksesta vaikutti myös suurelta osin herkkä vatsani...

Aina en osaa ennustaa mistä ruokalajeista vatsani päättää ärtyä, mutta usein esimerkiksi rasvaiset ruuat ja isot annoskoot pistävät pakin sekaisin, kun taas tyytyväisimmillään se on saadessaan kuituja ja vihanneksia. Vatsastani ei ole löydetty mitään erityistä vikaa, se vaan sattuu olemaan hieman (tai aika paljonkin) keskivertoa herkempi.

Miten sitten muutin ruokatottumuksiani vuodenvaihteen jälkeen ja sain painoni putoamaan? Ensiksikin, mitään oikotietähän painonputoamiseen ei ole. Ihminen laihtuu kun kuluttaa enemmän energiaa kun saa sitä (vai miten se täysin oikeaoppisesti sanottiinkaan..)

Energiankulutusta on helppo tarkkailla tutkimalla ruokien sisältämiä kalorimääriä. Itse pudotin painoa alkamalla käyttää enemmän vähäkalorisia tuotteita, joista tässä jokunen esimerkki:

  • leiväksi kannattaa valita tummaleipä, jossa on vähemmän kaloreita kuin vaaleassa. Ainakin oma vatsani pitää myös enemmän kunnon ruisleivästä, joka ravitsee pitkäksi aikaa kuin esimerkiksi turvottavasta paahtoleivästä
  • puhe vihannesten ja hedelmien suosimisesta on täyttä totta; niissä vain yksinkertaisesti ON vähän kaloreita (paitsi tietysti jos niiden joukkoon lisäillään tolkuttomat määrät rasvaa tai sokeria.) Tämän lisäksi niissä on myös paljon vitamiineja ja muuta terveellistä.
  • marjat ovat mielettömän hyviä herkutteluhetkiin! Lisäksi niissä on todella vähän kaloreita. Kulhollinen marjoja ja päälle vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, nam !
  • varmasti sanomattakin on selvää, että pikaruokaa kannattaa välttää.. Niissä vaan on yleensä hirveä määrä kaloreita, eivätkä ne ainakaan omaa mahaani kovin pitkäksi aikaa täytä. Hetkeksi ruokailun jälkeen tulee ähky olo, joka vaihtuu jo muutaman tunnin päästä nälkään...
  • sokeri - tuo pahin viholliseni ja rakkauteni. Tunnustan, olen sokeririippuvainen. Tämä on kuitenkin riippuvuus, johon olen monen lopetusyrityksen jälkeen päättänyt 'alistua'. Olen kuitenkin keksinyt vähäkalorisempia keinoja tyydyttääkseeni sokerinhimoani, joista kirjoitan myöhemmin kokonaisen oman osionsa...
Haluan tässä välissä huomauttaa, että tarkoitukseni ei todellakaan ole saarnata, mitä kenenkin tulisi ja ei tulisi tehdä. En ole mikään laihdutusneuvoja. Haluan vain jakaa käytännössä havaitsemani vinkit, jotka joistakin saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Itsekin olen varmasti aina tiennyt mitä ja miten pitäISI syödä, mutta ennen kuin aloin painoani pudottamaan ja vatsani hyvinvointia huomioimaan tajusin MIKSI  näin kannattaa tehdä.

Mutta siinä hieman alkusoittoa..! Reseptejä ja muuta höpinää alkaa satelemaan tuota pikaa. :)